Persoonlijk Nut in deze gekke onzekere wereld

Het nut van Mijn Dromenwijzer

Mijn Dromenwijzer is een methode die je het verschil laat zien tussen wie je denkt te willen zijn en wie je in wezen bent. Het idee is eigenlijk heel simpel. Het referentie-kader is het begrip Nut. Persoonlijk Nut is alles wat jijzelf toevoegt aan jouw leven en/of dat van je omgeving.

 

Wie je denkt dat je wilt zijn….

Na het doorlopen van school en misschien een studie begint het werkende leven. Je eerste baan, je eigen salaris. Je draagt iets bij aan de maatschappij. Je voelt je nuttig. Je bent van nut. Je start een relatie, gaat op vakantie, koopt een auto en mogelijk een eigen huis. Gaandeweg offer je steeds meer tijd, geld en energie op aan je levensstijl. Je maakt carrière, misschien komen er kinderen, een tweede auto en een groter huis. Je bent druk met sociale verplichtingen en een goedbetaalde baan waarmee je vakanties, kinderopvang en een werkster bekostigt. En voor je het weet hol je van hot naar her, sta je dagelijks in de file en doe je mee aan de ratrace. Voor sommige mensen blijft dit een leven lang goed gaan. Maar niet bij iedereen. Er kan stress ontstaan of een burn-out, misschien relatie- of familiegedoe. Waar gaat het mis?

Soms blijkt dat je ongelofelijk druk bent met dingen waarvan je eigenlijk helemaal niet zo gelukkig wordt. Je geniet bijvoorbeeld niet echt van die nieuwe auto, dat grote huis of die verre reis. Je ontdekt dat het thuis niet lekker meer loopt. Je blik versmalt en je creatief oplossingsvermogen neemt af. Dat de meesten van ons dit onbehaaglijke gevoel proberen weg te drukken, komt omdat we niet afgewezen willen worden. Vrijwel iedereen wil meedoen en geaccepteerd worden door familie, vrienden en collega’s. Dus kijken we door de ogen van anderen naar wie we willen zijn, hoe we gezien willen worden. Door een gevoel van tekortschieten zullen angst en onzekerheid alleen maar toenemen.

Ben je bekend met de wet afnemend marginaal nut (de wet van Gosse)? Er komt een moment dat iedere extra hoeveelheid geld, tijd of energie die je investeert in jouw leven minder persoonlijk nut oplevert dan daarvoor. Je investering is misschien nuttig voor de buitenwereld, maar draagt niks meer bij aan jouw zelfwaardering. Je levensvreugde neemt af, maar tegelijkertijd lijkt er geen weg terug omdat je nu eenmaal deze portie tijd, geld en energie nodig hebt om je levensstijl te handhaven. “Ik denk, dus ik ben.” Zo beland je in een patroon van moeten in plaats van willen. Motivatie wordt Moetivatie. Maar waarom eigenlijk? Waarom doen we niet wat we écht belangrijk vinden? Hoe kunnen we omgaan met moeilijke gedachten, gevoelens en omstandigheden, terwijl we doen wat we eigenlijk zouden willen doen?

Wie je bent

Uit onderzoek blijkt dat maar een paar procent van de volwassenen nog in contact is met zichzelf. De meeste mensen hebben hun verbeeldingskracht en dromen onderweg losgelaten. Maar hoe fijn zou het zijn om je hart te volgen? Je dromen na te leven en te doen wat jij waardevol vindt? Mijn Dromenwijzer helpt je op een luchtige manier om terug te gaan naar jezelf. Waar word jij blij van? Wat vind jij belangrijk? Wanneer voel jij je nuttig? Wat kan jij toevoegen aan je dagelijkse leven? Mensen hebben allemaal hun eigen subjectieve waarden en dromen, van een avontuurlijke reis tot een boswandeling met de hond. En van een creatieve cursus tot de zorg voor een hulpbehoevend familielid. Het gaat erom te ontdekken uit welke bezigheden jij eigenwaarde haalt.

Vanuit kostenoogpunt vraagt Mijn Dromenwijzer ook tijd, energie en geld. Die investering levert waarschijnlijk niet direct concreet resultaat op. De Wet afnemend marginaal nut is niet plotsklaps omgebogen naar waardering van jezelf. Het omslagpunt komt als je beseft dat vechten en ploeteren tegen gedachten, gevoelens en omstandigheden niet werkt. De zinloosheid van de strijd die je voert waardoor er ruimte ontstaat om iets anders te gaan uitproberen.

Als je open naar de toekomst durft te kijken en vrij durft te dromen, ga je zien wat voor jou de belangrijkste waarden in het leven zijn. Dit helpt je keuzes te maken en richting te geven aan je leven. Daar begint de vooruitgang. Waardevol zijn voor jezelf en anderen kost in het begin best veel energie en levert relatief geen of weinig nut op. Maar door te zijn wie je bent en weet wat je wilt, hoef je steeds minder energie aan je dagelijkse leven toe te voegen om van toegevoegde waarde te zijn. Dan kun je je ontvankelijk, oprecht en zonder oordeel naar een ander richten. De waardering van de mensen om je heen komt vroeg of laat echt wel. Spannend, sprankelend, leuk en verbindend.

De echte vooruitgang bereik je als je vertelt waarvan je droomt en hiernaar gaat handelen met keuzes en initiatieven. Omdat je weet wie je bent, kun je oude gedachten over kosten en angsten verleggen. Denkend in termen van waardering, kijk je of een initiatief bij je past, in plaats van wat het je kost. Het doorzien van al je dromen, capaciteiten en toegevoegde waarde, levert jou en waarschijnlijk ook anderen exponentiële persoonlijke groei op.

Hoe vaak hoor je op school niet zeggen: Hij of zij is een dromer? De gedachte hierachter is dat dromen nutteloos zouden zijn. Mijn insteek is dat de tijd rijp is voor een ander referentiekader: weer mogen dromen én durven dromen. Zonder dromen én zonder elkaar geen voortuitgang naar een persoonlijk nuttig leven. Een leven met vrijheid in keuzes. Met meer ruimte, rust en liefde.

Laten we samen onderzoeken wat je hobbels en valkuilen zijn op jouw weg naar het leven dat je eigenlijk zou willen leiden. Ik ben benieuwd hoe het is om jou te zijn en graag vertel ik je óók hoe het is om mij te zijn.

 

Ik ben Mary

Ik kan je verklappen dat ik het heel ingewikkeld vond om mezelf te zijn én (zonder begeleiding én) zonder
angst en pijn zou ik vandaag niet weten wat ik echt belangrijk vind in mijn leven. Mijn fantaztische sprookje
begon op 21 oktober 1970. “Wie ben ik?”, heb ik mij jaren lang afgevraagd.
Ik keek om, en doe dit misschien nog wel steeds, als er Jane, Ellen of Mary werd geroepen.

Pas na tientallen jaren wist ik ‘wie ik ben’ én waarover ik droomde. Ik zei ook vaker én echt Ja! tegen mijn
eigen dagdromen en ondernam toegewijde acties en zo kon ik, samen met mijn vriendinnen Manon Balfoort
en Bonnie Bouman-van der Poel, mijn Fantazie-Droom realiseren. In oktober 2019 lag er een heus boek in de
winkel. Nu een bestseller? Welnee! De tijd zal het leren of het verhaal jou en anderen kan inspireren om
volmondig Ja! te zeggen tegen je sluimerende dromen. Het boek Hiep hiep fantazie gaat over “Sprookjes
Dromen?…” en tijd speelt een belangrijk rol voor de kleine en grote meiden. Besef dat de tijd, jouw tijd,
doortikt. Vermijd de tijd niet langer; dit is jouw tijd en die heb je nodig om alles te doen wat je ooit nog zou
willen doen.

 

Nieuwsgierig?

Meld je aan voor de workshop ‘Mijn Dromenwijzer’ om voor te proeven (als het weer mag) hoe leuk het is
om tijd vrij te maken voor jezelf. Of geef je op voor de Life Coaching ‘Mijn Dromenwijzer’ als je beseft dat
de tijd doortikt en dat de tijd rijp is voor jouw dromen. Wil je richting geven aan je dromen, maar voel je ook
dat iets je tegenhoudt? Dan is dit jouw programma. De kans is groot dat – als er geen concreet plan komt – je
jouw dromen wéér gaat uit gaat stellen. Terwijl dat precies is wat je niet wilt.

Voor het leven is geen pasklaar antwoord of stappenplan waarin je per se ergens moet beginnen om
vervolgens via een uitgezet spoor bij het eindpunt te komen. Ieder mens heeft zijn of haar eigen manier om
lief te hebben. Leven, liefhebben en houden zijn werkwoorden. Bij elke fase van je leven horen andere wensdromen. Life Coaching Mijn dromenwijzer’ helpt je om concreet richting te geven aan jouw gedroomde leven. Met liefde voor mensen en kennis van cijfers ben ik je gids bij allerhande vraagstukken. Samen kijken we naar je (financiële) vertrekpunt en onderzoeken we wat nodig is om jouw dromen na te kunnen leven.

Ik weet inmiddels dat angst, pijn en verdriet bij het leven hoort en normaal is. Wie je ook bent en wat je ook doet. Ook ik heb moeten leren, én leer nog elke dag, dat als je iets doet wat echt belangrijk is dan kom je gegarandeerd ook je angst(en) tegen.

Is de stap om aan de slag te gaan met Mijn Dromenwijzer, in deze gekke onzekere wereld, die behoorlijk wat onvrede en stress meebrengen, te groot. Wil je nú iets waar je zelf aan kunt werken – en ook na de lockdown nog plezier van kan hebben – dan is meditatief schrijven volgens de Nederlands methode Harttaal iets voor jou. Met inachtneming van de RIVM-richtlijnen geef ik in de maanden februari en maart op diverse dagen van 10.00 – 16.00 uur 1-op-1 begeleiding op een rustige plek in Culemborg. Raak óók gefascineerd! Het is een ontspannende en bevrijdende manier van schrijven om jezelf (nog) beter te leren kennen. Vanuit je hart schrijven over kleine over grote issues in je werk of privéleven helpt je een helder hoofd en meer vertrouwen te krijgen. Iedere vraag én elk probleem die zich in je leven voordoet, kun je ermee onderzoeken. Nieuwe perspectieven en ideeën dienen zich vanzelf aan. Juist nú kan het nuttig zijn om de verbinding met jezelf (terug) te vinden.

Liefs, Mary
# liefhebbenenhouden.nl# hartaal.nl # ACT (act-guide.com) # financiële planning (ffp.nl)

 

Het is een onzekere tijd. Zonder houvast kunnen gevoelens van onbehagen, rusteloosheid en nutteloosheid opspelen. Juist nú kan het nuttig zijn om de verbinding met jezelf (terug) te vinden. Ik help je te ontdekken wat je écht gelukkig maakt. Je dromen wijzen je de weg!