Meditatief schrijven volgens de Nederlandse methode Harttaal van Wies Enthoven
Meditatief schrijven volgens de Nederlandse methode Harttaal is gebaseerd op het Amerikaanse Proprioceptive Writing van Linda Metcalf. Het is een ontspannende en bevrijdende manier van schrijven om jezelf (nog) beter te leren kennen. Vanuit je hart schrijven over kleine of grote issues in je werk of privéleven helpt je een helder hoofd en meer vertrouwen te krijgen. Je ervaart een waardevolle verbinding met jezelf en de wereld om je heen, waardoor nieuwe perspectieven en goede ideeën zich als vanzelf aandienen. Met Harttaal ontdek je weer waar het voor jou in het leven om gaat.

Voor wie? 
‘In principe kan, in een wereld die steeds complexer en veeleisender wordt, iedereen baat hebben bij Harttaal. We lijden immers allemaal weleens onder stress, de continue druk om altijd bereikbaar te zijn, een hoofd vol met al die To do’s, het gevoel van onrust in je lijf door over elkaar heen buitelende gedachten die alle kanten op gaan (drukte in je hoofd). Jezelf voorbij lopen. Geen nee kunnen zeggen.

Door Harttaal kom je dichter bij jezelf en daardoor zul je uiteindelijk beter weten wat goed voor jou is. Dit kan iets kleins zijn, maar ook iets groots. Waar je mee vertrouwd bent, komt in beweging en transformeert je dagdagelijks gedoe naar een leven met een verrassende vrijheid van mogelijkheden, ideeën en keuzes. We hebben het vermogen om zonder hulp van buitenaf te weten wie je bent en wat je voelt. Dat talent is aangeboren en is niets nieuws. Veel van ons zijn deze vaardigheid kwijtgeraakt gedurende het leven. Dóór alles wat je meemaakt en leert via je ouders, school, religies, werk… verdwijnt naar de achtergrond wie je echt bent.

Als je in het drukke leven van alledag soms het gevoel hebt jezelf voorbij te rennen, nergens echt aandacht voor hebt, van die knagende twijfels af wil en de tijd stop te willen zetten dan kan deze methode veel voor je betekenen. Moeilijk is het niet. Iedereen kan het leren. Tijdens het schrijven breng je je aandacht op een vriendelijke manier terug bij jezelf. Je bent op papier aan het denken en oprecht benieuwd naar wat je denkt. Het mooie is dat je, als je vertrouwd bent met deze methode, het zelf thuis kunt blijven doen! Reflecteren en naar jezelf luisteren zodat je niet op de automatische piloot dag in dag uit verder gaat. In feite wordt je zo je eigen therapeut of life-coach. De kracht van meditatief schrijven. Dit schrijven kent raakvlakken met mediteren en het schrijven in je dagboek. Er zijn ook grote verschillende die juist zorgen voor de transformatie.

Bron tijdschrift Vriendin 2021:
“Want ik heb dingen opgeschreven, gedachtes die ik niet eerder aan elkaar gekoppeld heb, en er ploppen nog een aantal nieuwe op. Wies legt uit dat al die gedachtes in mijn hoofd denkbeeldige puntjes zijn op papier. Door verbindingen te leggen vormen die puntjes normaal gesproken een figuur. In deze schrijfsessies vormen ze een antwoord of een inzicht.” “Je hebt jezelf zojuist nieuwe informatie gegeven. Informatie de niemand bezit, behalve jij. Een mooi cadeau. Iets waar je verder mee kunt. Er zit beweging in jouw vraag, je bent na twee schrijfsessies al verder gekomen dan je eerste oppervlakkige gedachten.” 

Wat zijn de voordelen van meditatief schrijven?
Luisteren naar jezelf. We zeggen wel dat we het doen, maar luisteren we echt? Diep en aandachtig? Het maakt een wereld van verschil hoe je luistert, terwijl het niet eens zo moeilijk is om met je volle aandacht te luisteren. Je moet alleen weten waarom en hoe! In onderstaande kennismakingsworkshops leer ik je dit. Door op deze wijze te schrijven, ontdek je weer waar het voor jou op je werk of in je privésituatie om gaat. Het draagt bij aan:

minder piekeren
 beter voor jezelf zorgen
kalmte en energie
meer vertrouwen in jezelf
gemakkelijker oplossingen vinden
het versterken van je emotionele gezondheid
inzicht in de relatie die je hebt met jezelf en met anderen
het versterken van je focus/concentratievermogen (studie/werk)
aandachtiger leven door bewustwording van wat jij wilt, wat jij nodig hebt, wat jou tegenhoudt en wat jij kunt doen om…

Van het alternatief, het niet luisteren naar jezelf, word je doodmoe of word je ziek van (burn-out).


In onderstaande workshops laat ik je kennismaken met deze unieke en verrijkende methode
Op deze dagen gaan we natuurlijk schrijven en vertel ik meer over wat je nodig hebt, de richtlijnen, de wetten en het decorum. De kracht van deze methode zit hem o.a. in de rituelen waardoor er een magische sfeer ontstaat zonder prestatiedruk. Het gaat niet om je schrijfvaardigheid. Er wordt, zo anders dan op werk of op school, niet/nooit gelet op structuur, spellingsfouten, hoofdletters etc. Dit nodigt uit om je veilig, gewaardeerd en geliefd te voelen zodat je je hart kunt openen en echt kunt luisteren naar wat jij denkt/voelt. Dit helpt om al schrijvend te onderzoeken wie je bent, wat je bezighoudt en welke lessen en inzichten je kunt halen uit alles wat je meemaakt. Basisingrediënten voor minder worstelen met jezelf in tijden waar je al doodmoe kunt worden van al die prikkels die er (weer) zijn. In een wereld die steeds complexer en veeleisender wordt.

Hoe mooi dat je jezelf ander gedrag kunt aanleren. Hoe meer je op deze wijze ‘online gaat met jezelf’ hoe fijner je het vindt, er zelfs naar verlangt en er tijd voor vrij maakt in je agenda. Zonder houvast kunnen gevoelens van onbehagen, rusteloosheid en nutteloosheid opspelen. Je blijft worstelen met stress, angst, ongelukkigheid en verlies je het zicht op waar je heen wilt.

Meerdaagse Workshop (start in overleg met de deelnemers op zondag 13 of 27 maart):
Prijs                                                  : € 150 per persoon
Voor de eerste 3 deelnemers is deze workshop kosteloos omdat ik het waard vind dat het leren
van elkaar mijn leven mooier maakt en dat gun ik jou ook!!! Mail me gerust dan informeer ik je of jij 1 v/d 3 bent.

Aantal deelnemers                        : maximaal 6
Locatie                                             : workshopruimte op de Zandstraat 39 te (4101 EC) Culemborg
Programma                                     :
Schrijfdag op een zondag van 10:00 – 16:00 uur (incl. lunch en versnaperingen)
5 Schrijfmomenten van 2,5 uur (op nader te bepalen dagen)
Door het regelmatig te doen wordt het effect groter, ontdek je veranderingen in jezelf en de meesten zullen blijven schrijven omdat ze merken dat ze het nodig hebben.

Tweedaagse Workshop (nieuwe data nog niet bekend):
Op zaterdag 14 en zondag 15 augustus van 10:oo uur tot 16:00 uur (incl. lunch en versnaperingen)
Prijs                                                  : € 150 per persoon
Aantal deelnemers                        : maximaal 6
Locatie                                             : workshopruimte op de Zandstraat 39 te (4101 EC) Culemborg


Een pleidooi van mij voor het verschuiven van je aandacht naar jezelf wat direct geen geld oplevert maar er des te meer toe doet. Je zult gaandeweg merken dat je verlangen om vaker op deze manier te schrijven groeit. Het maakt tastbaar hoe het is om jou te zijn en geeft houvast om door te gaan met of te gaan voor wat jij belangrijk vindt in het leven. Het mooie is dat je er geen specifieke vooropleiding voor nodig hebt. Iedereen kan het leren en het is vrij van prestatiedruk.

Benieuwd of óók jij Harttaal, deze wijze van schrijven ofwel ‘online met jezelf’, actief voor lief gaat nemen in je leven. Zolang de muziek speelt, mag je elke schrijfsessie 25 minuten luisteren/schrijven. Kost dit tijd of investeer je met een beetje tijd in meer liefde voor jezelf, je leven en elkaar? 

Deze methode werkt en bestaat al ruim 40 jaar in Amerika en krijgt door Wies Enthoven de juiste ingrediënten zodat het meer bekendheid krijgt in NL. Samen met Claudia Prins, voorzitter landelijke Netwerk Brandweervrouwen bij Brandweer NL ben ik afgelopen 1,5 jaar opgeleid tot Instructor Harttaal. Dankbaar dat ik, onder begeleiding van Wies Enthoven, deze methode nu zelf in Nederland mag uitdragen. Zie www.harttaal.nl→Harttaal – Schrijf, luister, focus en leer zo jezelf kennen  

Mijn beste dagen zijn de dagen waarop ik zelf tijd vrij maak voor Harttaal en waarop Wies mij op een zachte en vriendelijke manier feedback geeft en mij blijft aanmoedigen om te blijven luisteren naar mijzelf. Mijn writes maken tastbaar wie ik ben, wat ik wens, waarover ik droom en geven mij houvast om door te gaan met wat ik belangrijk vind in het leven.

Met liefs, Mary

 


Gun jezelf deze ontspannende en bevrijdende schrijfmethode.